fbpx

Stilstand is achteruitgang

Nu we allemaal zoveel mogelijk thuis moeten blijven, staat de auto ook lang stil. Een paar dagen is geen probleem, maar weken van stilstand vraagt toch veel van onze geliefde vierwieler. Waar moeten we op letten tijdens de ‘’intelligente lockdown’’?

Voor een goed onderhouden auto is een stilstand van drie weken geen probleem, maar door de coronacrisis staan sommige auto’s al ruim zeven weken stil. Door het thuiswerken worden er immers geen woon-werk kilometers gereden, maar ook geen ritjes naar de sportclub of een bezoek aan oma en opa.

Toch adviseren wij (én de ANWB) je auto minimaal één keer in de week te gebruiken om problemen te voorkomen. Misschien is de supermarkt op fietsafstand, maar neem dan toch de auto als je hem niet meer dagelijks gebruikt. Dit voorkomt misschien een uitgeputte accu, vastzittende remmen of ‘’vierkante’’ banden.

 Accu
Je ziet het misschien niet, maar ook als een auto stilstaat wordt er stroom verbruikt door allerlei slapende componenten. Zelfs het klokje of temperatuurweergave zorgt voor een kleine stroomafname en kan voor een lege accu zorgen. Hoe kun je dit voorkomen? Door een druppellader aan de accu te hangen. Hierdoor worden alle stille verbruikers voorzien van stroom en wordt de accu toch langzaam opgeladen.

Al vanaf € 36,50 bestel je bij ons een druppellader. Wij leggen je dan ook graag uit hoe je deze aansluit.

Banden
De meeste mensen zullen denken dat de banden juist niet slijten bij stilstand, maar niets is minder waar. Als de auto continu op dezelfde plek staat raken de banden op het onderste deel afgevlakt, wat leidt tot ‘’vierkante’’ banden. Je kunt je voorstellen dat het rijden met dit soort banden niet meer comfortabel is. Ons advies is om de banden met 0,5 bar boven de voorgestelde waarden op te pompen. Als je niet met de auto gaat rijden probeer hem dan in ieder geval wel elke week op een andere plek neer te zetten. Je zou een stukje tape op de zijkant van de banden kunnen plakken om zeker te weten dat de banden elke week op een andere plek ‘rusten’.

Remmen
Als een auto lang stilstaat kunnen de remschoenen van de handrem vast gaan zitten, maar dan hebben we het over een periode langer dan twee maanden. En zelfs wanneer dit gebeurt, komen ze los wanneer je wegrijdt. Als de auto op een vlakke ondergrond geparkeerd staat, kun je deze ook in de eerste versnelling zetten in plaats van de handrem. Zeker bij vorst is dit aan te raden.

Wat je ook vaak ziet bij langdurige stilstand zijn roestige remschijven. Dit is slechts oppervlakkige roest en maakt helemaal niets uit. Zodra je weer gaat rijden en een paar keer hebt geremd is de roest alweer verdwenen.

Minder onderhoud aan je auto door coronavirus?
Door het coronavirus geldt voor de meeste mensen dat ze dit jaar minder zullen rijden. Heeft de auto daardoor ook minder onderhoud nodig? Nee. Voor onderhoud geldt een interval op basis van kilometers óf aantal maanden, wat zich als eerste aandient. Over het algemeen vraagt elke auto om een jaarlijkse onderhoudsbeurt. En vergeet ook niet de distributieriem. Deze moet worden vervangen bij een bepaalde kilometerstand, maar ook na bijvoorbeeld vijf jaar of tien jaar.

Staat jouw auto stil en wil je technische problemen voorkomen? Plan dan een onderhoudsbeurt in, dan heb je meteen een reden om de auto te gebruiken. Ga je liever niet van huis? Geen nood, maak dan gebruik van onze haal & breng service volgens het RIVM protocol. Wij bellen bij je aan, doen een stapje terug en jij legt de sleutel op de mat. Na de onderhoudsbeurt ontsmetten wij de auto en brengen hem bij je terug. Uiteraard kun je ook contactloos betalen.