fbpx

Onderhouds -beurt

Wanneer je een auto hebt komen de termen ‘’grote’’ en ‘’kleine’’ onderhoudsbeurt je vast bekend voor. Maar wat is eigenlijk het verschil? En hoe weet je of je auto toe is aan een kleine of aan een grote beurt?

Wat is het verschil tussen een grote en kleine onderhoudsbeurt?
Er bestaat geen exacte omschrijving van een grote en kleine beurt, dit is afhankelijk van het type auto en zelfs het autobedrijf dat de onderhoudsbeurt uitvoert. Maar er is wel een duidelijk verschil tussen beide onderhoudsbeurten, namelijk het aantal inspectiepunten.
Bij ons bestaat een kleine onderhoudsbeurt uit ongeveer 30 onderdelen die worden geïnspecteerd, bij een grote beurt zijn dit er ruim 70. Bovendien worden bij ons het luchtfilter en interieurfilter vervangen bij een grote beurt. Beide onderhoudsbeurten hebben wel één ding gemeen; dat de olie wordt ververst en het oliefilter wordt vervangen

Hoe weet ik welke beurt mijn auto nodig heeft?
Elke auto heeft een onderhoudsschema die door de fabrikant is samengesteld. Deze vind je in het onderhoudsboekje. Sommige auto’s geven zelf aan wanneer deze toe is aan een onderhoudsbeurt, er verschijnt dan een melding in het informatiedisplay.
Wanneer je auto al bij ons in onderhoud is weten wij precies welk onderhoud is uitgevoerd en dus ook wat je auto nu nodig heeft. Gemiddeld bekeken heeft een auto elk jaar of elke 15.000 km onderhoud nodig. Vaak worden de grote en kleine beurt om-en-om uitgevoerd.

Wat kost een onderhoudsbeurt bij jullie?
Wij hanteren geen vaste prijzen voor onderhoudsbeurten omdat dit per merk en type auto sterk kan variëren. Zo zijn de onderdelen voor een Dacia goedkoper dan voor een BMW en gaat er in sommige auto’s misschien wel 5 liter olie, terwijl dat voor andere auto’s slechts 3 liter is. Wanneer je wilt weten wat een onderhoudsbeurt kost voor jouw auto, neem dan contact met ons op en wij maken een vrijblijvende prijsopgave.

Is een onderhoudsbeurt wel nodig, de auto krijgt toch al een APK-keuring?
Onderhoud mag absoluut niet worden vergeleken met de APK. Tijdens een APK wordt er voornamelijk gekeken naar de veiligheid en uitstoot van de auto, bij een onderhoudsbeurt ligt de focus op de technische conditie van de auto. Een onderhoudsbeurt lijkt soms misschien duur, maar achterstallig onderhoud kan veel duurder uitpakken. Te lang doorrijden met dezelfde olie kan bijvoorbeeld ernstige motorschade betekenen.

Is jouw auto ook toe aan onderhoud? Maak dan snel een afspraak. Graag tot ziens bij Garage Fixem!