fbpx

Motorolie

Als je een auto hebt weet je dat deze olie nodig heeft. Maar weet je eigenlijk wel waarom? En welke soorten motorolie bestaan er, en welke is geschikt voor jouw auto? In deze blog gaan we wat dieper in op dit ‘’zwarte goud’’.

Wat is het nut van olie?
De motorolie in een auto heeft vier kerntaken: smeren, reinigen, beschermen en koelen.
Smering is de voornaamste functie van olie. In de motor bevinden zich talloze bewegende delen en olie zorgt voor een smeerfilm tussen deze delen. Wanneer je een auto koud start zit alle olie nog in het carter. Een paar seconden wordt de motor dus niet gesmeerd. Dit is niet erg en wordt ook rekening mee gehouden door de fabrikant. Maar als je extreem veel korte stukjes rijdt, kan dit wel voor extra slijtage zorgen.

Wat betekenen de cijfers op mijn olieflesje?
Je hebt vast wel eens in het tankstation voor het schap met olie gestaan, op zoek naar het juiste flesje voor jouw auto. Dan heb je waarschijnlijk de volgende coderingen gezien: 15W40, 10W40, 5W40, 5W30 of 0W30. Maar wat betekent dit nu eigenlijk?
Het eerste cijfer is de viscositeit (vloeibaarheid) bij lage temperatuur. Vaak is dit 5, 10 of 15. Hoe lager dit cijfer, des te dunner de olie bij koude temperatuur en hoe makkelijker de auto zal starten tijdens koude toestand. Het tweede cijfer geeft de viscositeit aan bij warme toestand van de olie. Hoe hoger dit getal, hoe dikker de olie bij een warme motor.

Hoe weet ik welke olie in mijn auto moet?
Dit kun je terugvinden in het onderhoudsboekje. Je kunt dit ook opzoeken op internet. Een handige website is die van Eurol bijvoorbeeld. Hier kun je jouw kenteken ingeven en je ziet precies welke olie in jouw auto mag. Uiteraard kun je ook contact opnemen met ons, wij helpen je hier graag bij.

Is olie bijvullen van een ander merk schadelijk?
In principe niet. Het belangrijkste is dat de specificaties en viscositeit overeenkomen. Zeker als je onderweg bij moet vullen dan is het merk niet het belangrijkste. Wij adviseren wel uit te kijken met goedkope olie die je in sommige winkels vindt. Moderne motoren zijn gevoelig en als het gaat om olie is goedkoop vaak duurkoop.

Wij kunnen alle soorten olie leveren, maar ons huismerk is synthetische olie van Eurol. Dit is een hoogwaardige olie die geschikt is voor auto’s met lange verversingsintervallen.

Moet de olie van jouw auto worden ververst of wil je hier meer over weten? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder!