Er is vast wel eens een waarschuwingslampje gaan branden in je auto, maar wat doe je dan? Waar de een zijn auto direct aan de kant van de weg zet, rijdt de ander vrolijk verder. In veel gevallen is het echt niet nodig om direct te stoppen, maar argeloos doorrijden is vaak ook niet verstandig. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende waarschuwingslampjes en wat te doen wanneer ze oplichten.
Rood of geel?
Grofweg bestaan er twee soorten waarschuwingen in je auto: stoppen of doorrijden en zo snel mogelijk naar de garage. Deze worden in je auto weergegeven net zoals bij een verkeerslicht: rood is stoppen en geel is doorrijden. Rode meldingen waarschuwen je voor een direct gevaar voor de motor of je eigen veiligheid. Je moet hierbij denken aan een probleem met de remmen, te weinig olie of een koelvloeistoflekkage.
Bij een geel lampje hoef je niet direct te stoppen, maar je dient dit wel zo snel mogelijk na te laten kijken. Dergelijke meldingen kunnen bijvoorbeeld te maken hebben met de uitstoot of de accu. Brandt er in jouw auto ook een waarschuwingslampje? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak op onze website.
Moet ik een brandend waarschuwingslampje laten checken?
Daar kunnen we heel kort over zijn: ja. Veel reparaties hadden voorkomen kunnen worden door goed te ‘’luisteren’’ naar je auto. Het lampje gaat niet voor niets branden, dus het is sterk te adviseren om dit meteen na te laten kijken.
Naast het voorkomen van motorische schade is het bij wet verplicht en kun je zelfs worden vervolgd als je een ongeval veroorzaakt wanneer je een melding negeert. Zoals het geval was bij een automobilist die in zijn Audi een ongeluk kreeg op de A20. Hij reed door terwijl het bandendruksysteem (TPMS) aangaf dat een van zijn banden lek was.