fbpx

Metten en zijn Hijet

Een camper in de werkplaats is voor ons niets bijzonders, deze hebben we tientallen in onderhoud. Maar de Daihatsu Hijet van Metten Lanslots blijft een opvallende verschijning. Met het gewicht van een Volkswagen Up en de wielbasis van een Smart denk je niet meteen aan de ideale kampeerauto, maar toch staat hij zijn mannetje tussen de gigantische ”rijdende huizen”.

Kei Car
Een paar jaar geleden was Metten op zoek naar een bus die hij kon ombouwen naar een camper. Dit bleek geen makkelijke zoektocht aangezien de meeste auto’s dienst hadden gedaan als werkbus en ‘’nogal afgeragd’’ waren.

Een mooi alternatief werd gevonden in de Suzuki Carry, een zogenaamde kei-car. Deze naam is afgeleid van het Japanse ‘kei jidosha’, dat staat voor ‘lichte voertuigen’. Kei-cars zijn kleine auto’s die voldoen aan strikte belastingregels in Japan. De kosten liggen hierdoor ongeveer een derde lager dan bij vergelijkbare auto’s die niet aan deze regels voldoen. Hierdoor was de Suzuki Carry een groot verkoopsucces in Japan, maar opmerkelijk genoeg ook in Europese landen.  Jammer genoeg voor Metten zijn ze ook in Nederland populair en is het aanbod nette exemplaren beperkt.

Daihatsu Hijet
Toen viel zijn oog op een andere Japanse minibus: de Daihatsu Hijet. Dit kon weleens een geschikte kandidaat zijn voor zijn camperproject. Hij nam contact op met Pjotr voor raad en daad. ‘’Pjotr vertelde mij dat ik moest zoeken naar een 1.3 motor en de 1-liters links moest laten liggen’’. Met dit advies op zak vond Metten een Hijet 1.3 van bouwjaar 1999 in een opvallende oranje kleur die hem wel aansprak. En niet onbelangrijk: met een dichte opbouw. Veel Hijets hebben namelijk een open laadbak als opbouw, uiteraard niet geschikt als camper.

Na een aankoopkeuring bij ons bleek de auto in een prima staat. Natuurlijk vindt je altijd wat bij een auto van twintig jaar oud, maar gelukkig niets wat niet gemaakt kan worden. Om de auto weer helemaal tiptop in orde te krijgen was een nieuwe brandstoftank en uitlaat nodig. Helaas waren net deze onderdelen niet uit voorraad leverbaar en besloot Metten zelf op zoek te gaan. Bij een Piaggio groothandel wist hij beide op de kop te tikken en werden ze door ons vervangen.

Van bestelbus naar camper
De transformatie naar een camper nam Metten voor eigen rekening. Hij bouwde er zelf een bed met uitschuifbaar keukentje in. Ondanks de beperkte ruimte is de auto van alle gemakken voorzien, inclusief stromend water en een kookplaat! Metten heeft inmiddels al veel plezier beleefd aan zijn Hijet, waaronder een roadtrip door Scandinavië samen met zijn vriendin.  ‘’We zijn door Denemarken, Zweden en Noorwegen gereden en we hebben alleen een keer een lege accu gehad omdat we het licht aan hadden laten staan’’.

Wij zijn blij dat we Metten hebben kunnen helpen bij de aankoop en het onderhoud aan zijn Daihatsu camper. Wij maken geen onderscheid in bouwjaar of merk, iedereen is bij ons van harte welkom!