fbpx

Interieurfilter

Bij een grote onderhoudsbeurt vervangen wij het interieurfilter. Maar wat is dit eigenlijk en waarom moet deze worden vervangen?

Wat doet een interieurfilter?
Via het verwarmings- en ventilatiesysteem komt er buitenlucht in je auto. Dit betekent dus ook dat er allerlei viezigheid binnen kan komen, zoals stof, vet, roetdeeltjes en vieze geurtjes. Maar hier komt het interieurfilter om de hoek kijken. Deze zuivert namelijk de binnenkomende lucht zodat de inzittenden geen last hebben van al deze narigheid. Dit is niet alleen belangrijk voor het rijcomfort, maar draagt ook bij aan de veiligheid. In de buitenlucht zitten namelijk pollen en fijnstof en veel mensen zijn hier gevoelig voor, zeker als ze last hebben van hooikoorts. Een interieurfilter houdt dit allemaal buiten je auto en wordt daarom ook vaak een pollenfilter genoemd.

Wanneer moet een interieurfilter worden vervangen?
De vervangingstermijn van het interieurfilter wordt aangegeven door de fabrikant en is terug te vinden in het onderhoudsboekje. Wij kunnen je hier ook bij helpen wanneer je dit niet weet. Als je auto al bij ons in onderhoud is, dan wordt het interieurfilter vervangen tijdens de grote beurt. Soms wordt het filter sneller vies of raakt het zelfs verstopt. Dit kan gebeuren als je veel kilometers rijdt in verontreinigde lucht. Dit merk je bijvoorbeeld door onprettige geurtjes, beslagen ruiten of overhitting van de ventilatiemotor.

Koolstoffilter (carbon)
Naast een standaard interieurfilter zijn er ook zogenaamde koolstoffilters leverbaar. Deze bevatten actieve koolstof die – naast alle andere viezigheid en pollen – ook schadelijke uitlaatgassen tegenhoudt. Deze filters zijn wel duurder in aanschaf, maar absoluut het geld waard! Uit onderzoek blijkt namelijk dat de concentratie uitlaatgassen in een auto een stuk hoger is dan in de gewone buitenlucht.

Kan ik het interieurfilter zelf vervangen?
Het is geen moeilijke klus, maar zonder het juiste gereedschap en ervaring kan het nog een heel karwei zijn. Wij adviseren daarom om het niet zelf te doen. Het is namelijk belangrijk om het filter op de juiste manier te plaatsen, anders komt de viezigheid alsnog in het interieur van de auto. Bovendien zit het interieurfilter bij veel auto’s op een lastige plek weggewerkt, waardoor het vervangen enige ervaring vraagt.

Moet jouw interieurfilter ook worden vervangen of wil je hier meer over weten? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder!