fbpx

APK

Als je een auto hebt kom je er niet onderuit, de jaarlijkse APK. Maar wat houdt dit nou precies in en waarom is dit verplicht? De antwoorden op deze – en meer vragen lees je in deze blog.

Wat is een APK?
De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijk verplichte keuring en bestaat sinds 1985. Tijdens de keuring wordt er gekeken of een personenwagen of bestelbus aan de wettelijke veiligheids- en milieueisen voldoet. Hoe is het bijvoorbeeld gesteld met de verlichting en werkt de stuurinrichting nog wel goed? De APK is een momentopname en geeft een beeld van de technische staat van een auto op het moment van de keuring. Een geldige APK is dus geen garantie dat je de rest van het jaar veilig met de auto kunt blijven doorrijden.

Wanneer moet je auto gekeurd worden?
Als een benzine auto vier jaar oud is moet deze voor de eerste keer worden gekeurd. Daarna twee keer na 2 jaar en vervolgens elk jaar. Voor een diesel auto geldt dat deze na 3 jaar moet gekeurd en daarna elk jaar. Als je APK binnenkort afloopt krijg je automatisch een brief van de RDW en daarnaast sturen wij ook altijd een herinneringsmail. Krijg je deze niet van ons? Dan is jouw e-mailadres niet bekend in ons systeem. Stuur ons een email en wij zorgen hiervoor! Op onze website vindt je ook een link waarmee je de APK vervaldatum van je auto kunt opzoeken.

Wat wordt er gecontroleerd tijdens de APK?
In grote lijnen wordt er gekeken naar veiligheid en milieu. Als het gaat om veiligheid zijn de remmen natuurlijk belangrijk en deze worden gecontroleerd en getest op de remmenbank. Maar ook de stuurinrichting, wielophanging, verlichting en de banden worden uiteraard uitvoerig bekeken. Wat betreft het milieu ondergaan de diesels een roetmeting en de auto’s met benzine motor een viergasmeting.   

Hoe lang duurt een APK?
Gemiddeld genomen zijn onze keurmeesters 40 minuten bezig met een APK. Dit is wel exclusief eventuele reparaties en steekproef. Je kunt er dus op wachten, maar als je liever naar huis wordt gebracht kan dat natuurlijk ook. Daarnaast hebben we ook leenfietsen en een huurauto tot onze beschikking.

Is een APK bij jullie wel onafhankelijk?
Een onafhankelijk keuringsstation voert zelf geen reparaties uit, wij uiteraard wel. Zijn wij dan wel onafhankelijk? Absoluut! Wij voeren de APK namelijk uit volgens de geldende regels van de RDW. Deze controleert intensief door steekproeven uit te voeren om fouten en fraude te voorkomen. De consequentie van het niet naleven van deze regels kan het inleveren van onze erkenning betekenen, je zult dus begrijpen dat we dit risico niet nemen. Daarnaast werken wij in een ‘’open keuken’’. Je mag dus gewoon meekijken tijdens de APK, vinden onze keurmeesters ook veel gezelliger 😉.

Wat kost een APK bij jullie en hoe maak ik een afspraak?
Een APK kost bij ons 35,- inclusief BTW. Dit tarief geldt voor zowel benzine als dieselauto’s en bedrijfswagens.

Moet jouw auto gekeurd worden? Maak dan snel een afspraak!